Skip to main content

Wat we doen

Wij plakken geen pleisters om het bloeden tegen te gaan, maar ontwerpen nieuwe manieren van werken voor het sociaal domein die eenvoudig, simpel toepasbaar en soms radicaal anders zijn.

Producten

Als verrekenen een beperking is

Wat gebeurt er als je vanuit een uitkering een stap naar werk zet? Of als je een uitkering moet aanvragen? Op basis van tientallen interviews maakten we hierover, samen met Muzus, drie ‘belevingsmodules’. Kruip in de huid van Barbara, Johan of Nick en beleef het zelf…

Werkblad Goed Geregeld Gesprek

In 2019 ontwikkelde het Nibud de ‘van Uitkering naar Werk Berekenaar’. Iedereen die gaat werken, kan daarmee berekenen wat dit betekent voor zijn of haar inkomen. Maar op welke momenten in de maand zit je krap en op welke momenten is er financiële ruimte? En welke methode van inkomstenverrekening past daar goed bij? Om dit te bespreken ontwikkelden wij: Werkblad Goed Geregeld Gesprek.

Verrekenen in begrijpelijke taal

Het verrekenen van inkomen met een uitkering is ingewikkeld. Waar moet je als inwoner rekening mee houden? Samen met Muzus ontwikkelden we duidelijke flyers over de werkwijze van UWV en de gemeente.

Stappenplan: Simpel Switchen

Als gemeente wil je het inwoners makkelijker maken om (deeltijd) aan het werk te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen en welke verbeteringen zijn het belangrijkste? Om gemeenten bij deze vragen te ondersteunen ontwikkelden we voor Divosa het Stappenplan Simpel Switchen.

Serious games

Hoe voelt het om in de bijstand te zitten? En hoe zou die ervaring jouw beslissingen over deze doelgroep beïnvloeden? Samen met Muzus ontwikkelde Optimalistic de serious game ‘1 uur in de bijstand’. Met deze game kruipen politici, beleidsmedewerkers, managers en professionals in de huid van het echtpaar Leon en Tirsa, dat door omstandigheden in de bijstand terechtkomt. En voor UWV maakte Optimalistic een serious game: ‘Ervaar UWV’.

Surplus

Wie (parttime) gaat werken vanuit een uitkering, heeft vooral behoefte aan duidelijkheid, zekerheid en overzicht. De manier waarop gemeenten inkomsten verrekenen geeft vaak het tegenovergestelde resultaat. Daarom ontwikkelde Optimalistic samen met gemeenten een nieuwe methode voor inkomstenverrekening: Surplus. 

Play Video

Bekijk de video

Interesse? Neem dan eens contact op

Interesse? Neem dan eens contact op