Skip to main content

Serious Games

1 uur in de bijstand Ervaar UWV 1 uur in de schulden

Wat is een serious game?

Bij Optimalistic zijn we overtuigd van de kracht van serious games. Optimalistic ontwikkelt serious games waarbij spelers in de huid kruipen van de mensen voor wie zij werken: een gezin dat alle zekerheden verliest, een vrouw die arbeidsongeschikt wordt, een jongere met schulden. Voor professionals in het sociaal domein is het leerzaam om, via het spelen van één van deze games, te ontdekken hoe het is om (letterlijk) in de schoenen te staan van de mensen voor wie je werkt en (het effect van) je eigen dienstverlening vanaf de andere kant van de tafel te ervaren.

Optimalistic ontwikkelt serious games voor overheidsorganisaties, gemeenten, ministeries, scholen en ketenpartners in het sociaal domein.

1 uur in de bijstand

Hoe voelt het om in de bijstand te zitten? En hoe zou die ervaring jouw beslissingen over deze doelgroep beïnvloeden? Samen met Muzus ontwikkelde Optimalistic de serious game ‘1 uur in de bijstand’. Met deze game kruipen politici, beleidsmedewerkers, managers en professionals in de huid van het echtpaar Leon en Tirsa, dat door omstandigheden in de bijstand terechtkomt.

Deelnemers ervaren hoe het is om vanuit die situaties keuzes te moeten maken (en hoe beperkt die keuzeruimte soms is) en moeten het huishoudboekje van het gezin sluitend zien te houden. Een unieke ervaring, waarbij je niet van buitenaf naar de doelgroep kijkt, en niet naast de doelgroep staat, maar waarbij je een uur lang zelf de doelgroep wórdt.

Ook een keer spelen? Neem contact op
'1 uur in de bijstand' wordt aangeboden in samenwerking met Divosa

“Het zweet loopt je echt over de rug als je speelt. Je denkt: hoe gaan we dit nu weer oplossen? Hoe nu verder?”

Joost van DiemenTeamleider inkomen: Sociale dienst Drechtsteden

“Een uur in de bijstand. Het is niets vergeleken bij iemand die soms al jaren op bijstandsniveau leeft. Toch was deze ervaring al enorm confronterend. Ervaren hoe je leven door opeenvolgende tegenvallers heel snel kan veranderen. Ervaren welke enorme (financiële) gevolgen dit kan hebben. Gevolgen voor jezelf, je gezin en voor je toekomst.”

Carola SchoutenMinister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

Ervaar UWV – Stap in de schoenen van Rosa

Optimalistic maakte, samen met ervaringsdeskundigen en medewerkers van UWV, de serious game ‘Ervaar UWV – Stap in de schoenen van Rosa’. Tijdens de serious game kruipen spelers in de huid van Rosa, die na een periode van ziekte in de WIA terechtkomt.
Als Rosa ervaren zij hoe het is om te moeten omgaan met het verlies van gezondheid, werk en inkomen. Hoe deal je in dit alles met de complexe regels, procedures, brieven en telefoontjes die komen kijken bij (het weer gaan werken vanuit) een WIA-uitkering? En vooral: wat heb je daarbij als Rosa van UWV nodig en wat betekent dat voor de dienstverlening van UWV?

Met ‘Ervaar UWV’ ervaren medewerkers van UWV hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Door in de schoenen van Rosa te stappen, beleven ze hoe wetgeving, beleid en uitvoering kunnen doorwerken in het leven van cliënten, én hoe de dienstverlening van UWV daarbij helpend of juist niet helpend kan zijn.

In 2023 en 2024 kruipen ruim 6.000 medewerkers van UWV in de huid van Rosa om dit zelf te ervaren.

1 uur in de schulden

Met de serious game ‘1 uur in de schulden’ ervaren jongeren op het MBO en HBO hoe het is om in de schulden te zitten én hoe je hier weer uit kunt komen. Hoe kun je schulden voorkomen en hoe doorbreken we taboes en schaamte: dat is waar deze serious game zich op richt.

Optimalistic ontwikkelt de serious game in co-creatie met (ervaringsdeskundige) jongeren en met steun van Fonds21, Albeda College en NHL Stenden. De serious game kan worden ingezet als onderdeel van de lesprogramma’s op MBO en HBO.

Ook een keer spelen? Neem contact op

“Ik ben hier echt van geschrokken, dit zou mij zomaar kunnen gebeuren! Hoe kom je daar ooit weer uit?”

MBO scholier

Benieuwd naar onze Serious Game?
Kom in contact

    en uur in de bijstand. Het is niets vergeleken bij iemand die soms al jaren op bijstandsniveau leeft. Toch was deze ervaring al enorm confronterend. Ervaren hoe je leven door opeenvolgende tegenvallers heel snel kan veranderen. Ervaren welke enorme (financiële) gevolgen dit kan hebben. Gevolgen voor jezelf, je gezin en voor je toekomst

    Carola SchoutenMinister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

    Het zweet loopt je echt over de rug als je speelt. Je denkt: hoe gaan we dit nu weer oplossen? Hoe nu verder?

    Joost van DiemenTeamleider inkomen: Sociale dienst Drechtsteden