Skip to main content

Serious Games

1 uur in de bijstand Ervaar UWV

Wat is een serious game?

Bij Optimalistic zijn we overtuigd van de kracht van serious games. Een serious game is een écht spel, met spelers, afspraken en regels. Optimalistic ontwikkelt serious games waarbij we spelers uitdagen zich te verplaatsen in het leven van iemand anders: een gezin dat alle zekerheden verliest, een vrouw die arbeidsongeschikt wordt, een jongere met schulden. Voor professionals in het sociaal domein is het leerzaam om, via het spelen van één van deze games, te ontdekken hoe het is om (letterlijk) in de schoenen te staan van de mensen met/ voor wie je werkt.

1 uur in de bijstand

Hoe voelt het om in de bijstand te zitten? En hoe zou die ervaring jouw beslissingen over deze doelgroep beïnvloeden? Samen met Muzus ontwikkelde Optimalistic de serious game ‘1 uur in de bijstand’. Met deze game kruipen politici, beleidsmedewerkers, managers en professionals in de huid van het echtpaar Leon en Tirsa, dat door omstandigheden in de bijstand terechtkomt.

Deelnemers ervaren hoe het is om vanuit die situaties keuzes te moeten maken (en hoe beperkt die keuzeruimte soms is) en moeten het huishoudboekje van het gezin sluitend zien te houden. Een unieke ervaring, waarbij je niet van buitenaf naar de doelgroep kijkt, en niet naast de doelgroep staat, maar waarbij je een uur lang zelf de doelgroep wórdt.

Ook een keer spelen? Lees meer op: Simpel Switchen

“Het zweet loopt je echt over de rug als je speelt. Je denkt: hoe gaan we dit nu weer oplossen? Hoe nu verder?”

Joost van DiemenTeamleider inkomen: Sociale dienst Drechtsteden

Ervaar het UWV

Ook voor UWV ontwikkelde Optimalistic een serious game. In deze game volgen de deelnemers Rosa, die na een periode van ziekte afhankelijk wordt van een uitkering. Hoe vergaat het Rosa? Hoe leert zij omgaan met haar medische beperkingen, en welke invloed heeft haar ziekte op haar inkomen? Vanaf 2023 kruipen de medewerkers van UWV in de huid van Rosa, om dit zelf te ervaren.