loading

Loading...

Eigenzinnig advies


Met gemeenten, bedrijven, sociale ondernemingen en non-profit organisaties denken we mee over praktische vragen rondom mensen en werk. Onze specialiteit: ideeën praktisch uitvoerbaar maken. We luisteren, denken mee – en soms tegen, scherpen aan en helpen je ook om daarna zelf weer aan zet te zijn.

Klantgericht werken: hoe dan?

Aan de slag voor wie werkt

‘Ik wil gewoon zeker weten dat ik eind van de maand genoeg heb om mijn huur te betalen.’ Het aanvragen van een uitkering, deeltijd werken, wachten op een indicatiebesluit – mensen zoeken in deze situaties vooral naar voorspelbaarheid, zekerheid en duidelijkheid. Wanneer krijg ik duidelijkheid? En hoe hoog is mijn inkomen deze maand?

Er wordt veel over klantperspectief gepraat. Maar hoe ervaren klanten de dienstverlening nu echt? Optimalistic ontwikkelde in de afgelopen jaren verschillende aanpakken en tools (zoals deze belevingsmodule) om daar als organisatie inzicht in te krijgen én om die klantreis zelf ook te ervaren. Daarnaast hebben we een aanpak ontwikkeld waarin we in drie dagen hard aan de slag gaan met het spiegelen van uw eigen aanpak aan dat klantperspectief. We gebruiken daarbij al onze kennis van het sociaal domein – en van wat er werkt voor wie. Wat werkt goed bij de inkomstenverrekening? Hoe zorg je voor zoveel mogelijk stabiliteit voor de klant? Hoe neem je drempels om te gaan werken weg? Hoe benut je daarin de sterke kanten van je eigen gemeente?

Deze scan hebben we al met veel plezier en met mooie, concrete inzichten uitgevoerd in onder andere de gemeenten Wageningen, Den Haag, Hardenberg en Almelo.

Een beschrijving van deze aanpak specifiek gericht op deeltijd werk vanuit de uitkering is ook te vinden op de website van Divosa. Geinteresseerd in andere onderwerpen? Mail ons even! Neem contact op.

Instapeconomie

Werk van Waarde 

De gemeente Den Haag ontwikkelt met de instapeconomie een coöperatieve vorm waarmee werk van maatschappelijke waarde tot betaald werk wordt gemaakt. Daarvan profiteren dan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: de instapeconomie creëert voor hen ontwikkelbanen. Martine werkt vanaf maart 2020 (pro bono) samen met de gemeente Den Haag en Alle Kanten aan het praktisch opzetten en inrichten van deze pilot. Meer weten? Mail Martine even! Neem contact op.

Policy Design

Het ontwerpen van nieuwe aanpakken en nieuw beleid 

In 2019 en 2020 heeft Optimalistic samen met Krijn van Beek van de Policy Design Studio een aantal trajecten voor beleidsontwerp uitgevoerd. Zo werkten we samen met de Policy Design Studio aan een project voor het Bevrijdingsfestival Overijssel, en organiseerden we een aantal ledenbijeenkomsten voor de Landelijke Cliëntenraad. Ook geinteresseerd in beleidsontwerp? Neem contact op.

Buzz

Financiële vrijheid voor vrouwen in ontwikkelingslanden

“If you educate a man, you educate a person. If you educate a women, you educate an entire village”

Vanuit deze gedachte is in 2012 Buzz India opgericht. Buzz is een mobiele school voor vrouwen in ruraal India die geen toegang hebben tot onderwijs. Dat zij geen toegang hebben tot onderwijs betekent niet dat deze vrouwen geen dromen hebben. In tegendeel. Buzz maakt het realiseren van deze dromen mogelijk door de financiële kennis die hiervoor nodig is in de vorm van training naar de vrouwen toe te brengen.  En met succes: in India zijn inmiddels al ruim 53.000 vrouwen getraind, en een groot deel van hen runt nu met succes haar eigen bedrijf. Op dit succes wordt nu voortgebouwd: ook in Gambia is Buzz in 2018 opgestart, en andere ontwikkelingslanden volgen snel. Optimalistic adviseert en ondersteunt bij deze uitbreiding (pro bono). Meer weten? Lees bijvoorbeeld de blog van Suzanne over één van haar reizen naar India of Gambia.

Zie www.buzzindia.co voor meer informatie of Neem contact op.

Werkwijzer Inkomsten-verrekening

Wat werkt en wat kan beter?

Begin 2018 hebben we met een groep van 8 gemeenten samengewerkt aan een project om de bestaande werkwijzen van gemeenten in kaart te brengen en bestaande oplossingen onderling te delen. Het resultaat daarvan (een Werkwijzer Inkomstenverrekening) is te vinden op de website van Divosa.