loading

Loading...

Drie tips voor Sybrand Buma

Geplaatst in het Nederlands Dagblad

Het CDA wil de bijstand radicaal hervormen, vertelde Sybrand Buma zaterdag aan het Algemeen Dagblad. Bijstandsgerechtigden krijgen van Buma geen geld meer om betaald thuis te zitten. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt vindt hij dat onzin. Het CDA heeft een véél beter idee: bedrijven moeten extra ondersteunende functies creëren waar mensen met een uitkering dan 20 uur in de week gaan werken tegen een inkomen dat hoger is dan de uitkering, maar lager dan het minimumloon. Het CDA-stokpaardje loondispensatie moet dat technisch mogelijk maken. Een dag later grijnst Buma in de lens van de foto: ‘Kom maar op met die oud-linkse kritiek’.

Ik las de artikelen en het achterliggende rapport van het wetenschappelijk instituut van het CDA met toenemende verbijstering. Het is vast een verkiezingstruc om aandacht te trekken en het imago van ‘visionaire partij’ te herstellen. Maar dat is geen excuus om met een plan te komen dat óf extreem naïef is, of heel erg dom, of allebei.

Het CDA richt zich op een reëel vraagstuk: wat te doen met de mensen die nu nog aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staan? Maar deze oplossing is duidelijk verzonnen in een vergaderzaaltje met uitzicht over de Haagse duinen, waarbij de mensen waar het om gaat uit beeld moesten blijven. Hun werkelijkheid en die van de gemeenten is veel rauwer, complexer en vooral admistratiever dan Buma kan bedenken. Zij hebben grote behoefte aan praktijkgerichte oplossingen. Maar dat is moeilijk en stug, het vereist kennis, vakmanschap en doorzettingsvermogen. Het is veel makkelijker en sexyer om proefballonnetjes op te laten en te doen alsof we helemaal opnieuw kunnen beginnen. Maar aangezien meneer Buma graag kritiek oogst: hier komt het, als is het dan niet oud-links, in de vorm van drie tips aan het CDA.

Lees verder op de site van het Nederlands Dagblad

Share This