loading

Loading...

Democratisch experiment

Wij zijn gezegend met drie dochters met een sterke wil. Dat zijn dus regelmatig drie ruziënde dochters. Daar hebben ze een oplossing voor: meeste stemmen gelden.

Geplaatst in het Nederlands Dagblad.

Wij zijn gezegend met drie dochters met een sterke wil. Dat zijn dus regelmatig drie ruziënde dochters. Daar hebben ze een oplossing voor: meeste stemmen gelden. Elke dag zoekt de jongste haar ‘beste vriendin’ van die dag – want bondgenootschappen zijn belangrijk – maar als de deal niet goed genoeg is trekken de oudste twee samen op. Een hele democratische situatie, dus. Het lijkt de Tweede Kamer wel. Of Almere Oosterwold.

Oosterwold is een bijzonder democratische wijk in Almere, ontdekte ik toen ik op de koffie ging bij een kennis die daar een paar jaar terug een kavel kocht en bebouwde. De bewoners van Oosterwold bepalen niet alleen hoe hun eigen woning eruit komt te zien, met elkaar gaan ze ook over de openbare ruimte, de wegen en het water. “Je mag in Oosterwold je eigen paradijs neerzetten,” vertelde wethouder Veeningen daarover in NRC afgelopen december, „maar dat mag je buurman ook”. Dat vergt dus afstemming en overleg. En niet zo’n beetje.

Lees verder op de site van het Nederlands Dagblad.

Share This